Úterský potok u Konstantinových Lázní

21.06.2015 13:58

Klid, lesy....tak to jste tu správně. Úterský potok se vine od Úterý, kolem Konstantinových Lázní až do Trpíst a následně se vlévá do Hracholuské přehrady.

Gutštejn, zastávka Strahov s mimořádně nasazeným RegioSharkem a turisty

My si nyní projdeme úsek v okolí Bezdružic a Konstantinových Lázní. Vlakem dojedeme do zastávky Strahov na trati 177, kam vás zaveze osobní vlak z Plzně. Pro výstup je zde nutno stisknout tlačítko ,,na znamení'', zastávka se nalézá v lese u vesničky Machařov a je využívána nejvíce v sezóně. Zde přejdeme na druhou stranu kolejí a dojdeme k rozcestníkum na červené turistické značce.

Do leva bychom došli proti proudu říčky Hadovky ke studánce lásky, na Krasíkov nebo až do Teplé. My se ovšem vydáme po proudu Hadovky kolem bývalého, dnes rekreačně využívaného, Machařovského mlýna po lesní cestě k silnici vedoucí z Konstantinových Lázní do Stříbra a následně po polní cestě dorazíme k soutoku právě s Úterským potokem. Ovšem, ať nepředbíháme situlaci, nejprve dorazíme ke zřícenině hradu Gutštejn.

Zřícenina hradu Gutštejn stojí na zalesněné výšině nad údolím potoka Hadovky. Dispozice hradu byla dvojdílná. Z předhradí se dochoval pouze sklípek vytesaný do skály. Nejstarší částí hradního areálu je vysoká hranolová věž s výrazně zaobleným nárožím, dále se zachovaly zbytky jižního a severního hradního paláce a obvodová zeď vnitřního hradu. Okolí zříceniny je díky lesům a bohaté přírodě Konstantinolázeňska velmi romantické a hrad si zahrál i ve filmu.

Poté, co se vypravíme podél potoka dál, dorazíme konečně k soutoku. Nad soutokem se nalézá poutní místo Šipín s kaplí, kostelem sv. Barbory na hřbitově, vyhlídkou do krajiny a ,,zázračným'' pramenem. Zázračný, protože dle pověsti má uzdravovací schopnost. Pod Šipínem nalezneme zbytky bunkrů ještě z dob, kdy zdejší oblast patřila do německých Sudet.

LETEM, SVĚTEM, HISTORIÍ První zmínka o šipínské plebánii je z roku 1352. Přestavěn byl až ve druhé polovině osmnáctého století, kdy se Šipín stal vyhledávaným poutním místem. V letech 1991-95 proběhla celková rekonstrukce kostela. Ve druhé polovině 18. stol se stal Šipín oblíbeným poutním místem - a to zejména díky zázračnému prameni vyvěrajícímu v serpentinách silnice pod kostelem. Voda ze Svaté studánky měla léčit hlavně nemoci očí a pohybové ústrojí. Poutě, kterých se zúčastňují především němečtí rodáci, byly obnoveny po roce 1990.

Dále po proudu nalezneme kromě dalších bunkrů také zříceniny mlýnů. V místě, kde doleva uhýbá neznačená cesta do osady Dlouhé Hradiště stával Hlaváčkův mlýn, u silnice II/201 se kromě zříceniny hradu Falkenštein 500m do průdkého stoupání(nalezneme zde pouze výhled a dva kameny po hradu) nachází Starý mlýn, po 2km mlýn Barvírna a u města Úterý Relíčkův Mlýn.   

Poutní místo Šipín

Úterský potok u Starého mlýna

Mlýn Barvírna