TV vysílač, historický dům a železniční muzeum. To vše mohli vidět účastníci Pochodu za mašinkou....

29.03.2016 18:12

 

BEZRUŽICE, ÚTERÝ Již počtvrté se pochodovalo za mašinkou do Bezdružic. po třech různých trasách ze zastávky Strahov na Bezdružické lokálce byl tentokrát zvolen start ze zcela opačného směru, a to od radiokomunikačního vysílače Krašov u Bezvěrova, kam účastníky odvezl z Plzně historický autobus Škoda.

 

Na Krašově byla zajištěna exkurze, kde jeden z pracovníků Českých Radiokomunikací provedl účastníky po celém areálu a technologickou budovu s nimi prošel od půdy až po sklep. Kromě techniky zde mohli vidět také vybavený atomový kryt. Po zajímavé prohlídce již zbývalo pouze vydat se na 11km trasu po červené značce směr Úterý.

V Úterý, kromě krásného historického městečka, na pochodníky čekal zpřístupněný historický dům ,,Na růžku'' s drobným občerstvením, odpočinkem a prohlídkou interiéru. Po prohlídce se ti odvážnější mohli vydat 7km pěšky až do Bezdružic, pro ostatní přijel do Úterý autobus, který následně účastníky pochodu odvezl do Bezdružic, případně na Krasíkov, kde se konal III. ročník akce Oslavy jara na Konstantinolázeňsku.

Na Bezdružickém nádraží byl připraven kotlíkový guláš, opékání špekáčků a na lokálce jízdy historického motoráčku Hurvínek. Otevřeno bylo železniční muzeum lokálky

Na krasíkově se v rámci Oslav jara konal velikonoční jarmark, vypouštění kůzlátek do venkovních výběhů, vystoupení tanečnic v krojích atd. Mezi Bezdružicemi, Konstantinovými Lázněmi a krasíkovem pendloval historický autobus.

 

Hurvínek jezdil mezi Bezdružicemi a Kokašicemi a dopoledne se vyal na delší cestu do Pňovan a zpět. Posílena byla také linková doprava. Na dopolední lince z Plzně a na odpolední lince zpět byla nasazena souprava dvou Regionov, kde jsme také po dlouhé době mohli opět potkat vlakvedoucího. Jestliže jste měli zájem se Hurvínkem svězt, nezoufejte. Šlo o první ze čtyř jízd na lokálce. Další jízdy jsou plánované na 7.5 v rámci poutě v Bezdružicích, 28.5 v rámci slavnostního zahájení sezóny v Konstantinkách a 1.10 v rámci Slavností jablek na Krasíkově. V létě na návštěvníky čekají dva termíny tradičního Bezdružického parního léta a létos také se na lokálku podívá LegioVlak. Všechny tyto termíny bude také otevřené železniční muzeum.....